Joan Ridao
Datos técnicos
Seguint l’estela de les dues edicions anteriors, aquest manual conté els grans eixos del sistema polÃtic i institucional de la Generalitat de Catalunya, inclosa l’Administració local, a partir del marc constitucional, estatutari i normatiu vigent.Incorpora, a més, tota la doctrina constitucional, consultiva i cientÃfica de referència.I, aixà com la primera edició reflectia el context polÃtic i institucional existent des dels inicis de l’autonomia polÃtica fins a l’Estatut de 2006, i la segona es feia ressò de l’impacte en el panorama del dret públic català d’aquest nou Estatut i de la rellevant STC 31/2010, en la present edició, totalment revisada i actualitzada, es posa en relleu l’estructura de l’autonomia polÃtica de Catalunya a partir dels canvis normatius operats a Catalunya i a l’Estat des d’aquell moment, de la que en forma part destacada el desplegament estatutari fet per les institucions pròpies, la normativa estatal d’incidència i la conflictivitat constitucional desfermada.
Els estudiants, acadèmics, professionals del dret, estudiosos de la disciplina, cà rrecs i funcionaris públics, i el lector en general, hi trobaran en Curs de Dret Públic de Catalunya una obra que proporciona una visió completa i sistemà tica de tots els elements essencials del dret públic de Catalunya.
S’estructura en vuit capÃtols, cadascun dels quals acompanyat d’una bibliografia especÃfica. A manera introductòria, s’incorporen tres textos que glossen cadascuna de les edicions de l’obra, que coincideixen amb les tres grans etapes del perÃode autonòmic, amb voluntat de situar els continguts de la disciplina en el context històric i sociopolÃtic de cada moment.
Seguidament, els dos primers capÃtols, de carà cter introductori, ens traslladen a l’Estat autonòmic en el context evolutiu dels Estats compostos en el dret comparat i en la història catalana del segle XX, aixà com introdueixen els principis constitucionals de l’autonomia polÃtica. El tercer, quart i cinquè, s’endinsen en aspectes de la regulació estatutà ria com la identificació comunità ria de Catalunya, els drets,la ciutadania, el règim lingüÃstic i les institucions de la Generalitat, inclòs el poder judicial a Catalunya, i també l’organització territorial i el règim local. El capÃtol sis detalla les competències de la Generalitat, amb anotació de la normativa i la doctrina constitucional i consultiva inherent. El capÃtol set és el relatiu a les relacions institucionals de la Generalitat amb l’Estat, la UE, la resta de Comunitats autònomes i a l’acció exterior. Finalment, el capÃtol vuit examina el finançament autonòmic; el de la Generalitat i el del govern local.